čtvrtek 27. listopadu 2014

Sydney

Taaak a jsme v Sydney ☺!
Aby jsme se hned prvni dny nestali bezdomovci, tak nam poskytla utociste kamaradka z Prahy Kaja. Jeste pred cestou jsme obdrzeli instrukce (zcela podrobne), jak se k ni dostat. Meli jsme vzit bus (jet asi tri zastavky), pak vlak a jsme tam...jednoduche ze? Bylo by, kdyby autobus zastavoval na vsech zastavkach, nebo aspon ty zastavky hlasil . Nastesti australani jsou velmi ochotni a vstricni, takze nam jedna mila babicka poradila, kde vystoupit a jak se dostat na vlak do Minta (zde Kaja spolubydli v domecku). V kuchyni na nas cekal pripraveny obed v podobe vyborneho zeleninoveho kuskusu. No neni uzasna?
Let byl opravdu dlouhy a narocny, takze i pres natesenost prohlednout si mesto, jsme zalehli do postele.
O to vic jsme byli svezi a plni elanu druhy den. Pocasi nam prilis nepralo a jiz od rana se obloha radne mracila,. Vybavili jsme se tedy destnikama, zakoupili celodenni jizdenku (23$) a bez snidane jsme vyrazili. Prvni zastavkou byla botanicka zahrada, kde rostou palmy, kaktusy, sukulenty a jine rostliny nejpodivnejsich tvaru. Taky tam je jezirko s uhorema a vsude kolem se prochazi ibisove. Jejim projitim jsme se pomalym tempem dostali ke slavne budove, diky ktere je Sydney zname vsude po svete....ano budova opery . Musim rict, ze pri pohledu od botanicke zahrady jsem si rikala....to je ono? Ale cim jsme se dostavali bliz a bliz a otviral se nam pohled na celou budovu, libila se mi vic a vic. Jirka, jako spravny stavar, chtel vedet z ceho je to udelane. Dosli jsme tedy nejbliz co to slo a..,svete div se....dlazdicky. Cela budova je pokryta dlazdickama.
Protoze bylo uz kolem jedne a my stale nic nejedli, rozhodli jsme se spojit obed a snidani. Zakoupili jsme tedy jedny fish and chips (10$) a usadili se na travnik v miniparciku.
Parcik se nachazel blizko ferry ("trajekt"), coz se nam dost hodilo, neb dalsi kroky vedly na plaze v Manly na ktete se dalo dostat jen pomoci trajektu. Hned po nastupu jsme si zabrali nejlepsi misto na foceni. Diky tomu mame asi nejlepsi moznou fotku opery.
Manly je male mestecko vzdalene od Sydney cca trictvrte hodiny. Po tom co se projde nakupni tridou, dostanete se k plazim. Naaadhernym pisecnym plazim (ne jako v Chorvatsku, samy sutr ). Bohuzel pocasi stale nic moc, takze jsme si plaze uzili jen velmi okrajove. Nicmene v Manly je i narodni park a tak jsme se rozhodli pro prochazku parkem. Cestou jsme narazili na nejruznejsi druhy kytek, stromu, ptaku (kakadu), ale uplne nejdivnejsi bylo ozdobeni 2 stromu pred jednim domem. Radoby vanocni stromecky byly ozdobene obesenyma plysakama ( tucnaky, medvidky, mysky....). Mysleli jsme si, ze je to asi normalni, ale po te co kolem bezely dve slecny, zacaly si to fotit a podivovat se nad tim tak, jako my, jsme usoudili, ze majitel ma zrejme zvraceny smysl pro humor.
Vecer po navratu z Manly, jsme si jeste pockali az se rozsviti mesto a opera a vlakem se vratili zpet na Minto.

Žádné komentáře:

Okomentovat