středa 17. prosince 2014

Port Pirie

17.12.
Ac jsme to tak neplanovali, streda byl dalsi, tak napul flakaci den. Prispelo k tomu hlavne mesto Port Pirie, kde jsme jej uzasne stravili....ale pekne poporade.
V noci jsme spali pod vetrniky, rano hned po probuzeni jsme vse nahazeli do vozitka a vydali se na cestu na sever, smerem k narodnimu parku Flinders range. Cestou jeste planujeme zastavku na snidani a na rozlouceni se s morem. Na snidani zatacime do ospaleho mestecka Crystal Brook. Rest area mezi mestem a trati nam k tomu dobre poslouzila, uvarili jsme si caj a jali se snidat, Martinka pri tom zkoumala mravence a jejich reakce na normalni a a cokoladovy cornflake :-). Nahle k nam dolehlo houkani a Jirka vystartoval pro fotak. Kousek dal byl zeleznicni prejezd po kterem se sunul nemaly nakladni vlak. Poridili jsme pekne fotky.
Po snidani mirime dal, rozhodnuti, kde se rozloucit s morem padlo na pristav Port Pirie. Hned po prijezdu vyhledavame Icko, ktere je v tomto pripade spojeno s knihovnou. Ta byla tvorena prestavbou z puvodniho stanicniho nastupiste. Starsi pani z Icka nam poradila co a jak a poprala hezkou cestu...kdyby tak vedela kolikrat nas jeste uvidi. Po rychlem odeslani emailu a skypu s Martinky tatinkem, jsme vyrazili do centra do mistniho muzea. Muzeum sidlilo v dalsi byvale stanicni budove, nebo vystizneji v budovach. Vstupne 5$ nebylo vysoke, takze jsme muzeum i prosli. Exponaty se tykaly hlavne historie mesta, zeleznicni a namorni dopravy, spolku! Bnudov a tak dal. Sbirka byla pekna a urcite stala za to. K dalsimu muzeu jsem musel Marti trosku premlouvat, vojenske muzeum ji moc nezajimalo. Nicmene si muzeum o australskem nasazeni ve valkach uzila. Chlapi co provozovali muzeum nas meliv za atrakci a velice je tesila navsteva z Cech. Dokonce az tak ze si nasnvyfotili ve vrtulniku, ktery v muzeu meli. Zacinalo poledne a my se s obedem opet nechali inspirovat pani z Icka, kam jsme mezitim donesli baterku z fotaku na nabiti. V obchode u vody jsme za 20$ koupili flakotu mecouna a flakotu blue eyefish (co to je cesky tezko rict). U plaze:jsme si nasli volne BBQ a ryby si opekli a snedli s opecenymi toasty. Moc dobry obed, skoro jak na Vanoce. Bylo nam moc prijemne, cas na to vyvalit se na plaz a opalovat se a koupat se. Vitr nefoukal a tak bylo more prijemne. Odpoledne prijemne ubihalo, z puvodniho planu dojet do NP Flinders range jeste dnes seslo. Na plazi prolistovavame pruvodce, co jsme dostali na informacich a zjistujeme, ze se na ne musime vratit, mame spoustu otazek. Pani z informaci to bere s usmevem a ochotne vypravi, vola do okolnich informaci, aby zjistila skutecne vse. Vse nam pak krasnou a srozumitelnou anglictinou sdeluje. Parni vlacek Pichi richi nejezdi, protoze jiskrama muze vyvolat pozar. Dozvidame se o vanocnim marketu, ktery bude v sousednim meste 21.12. a jeste radu dalsich informaci. Take jsme dostali dalsi materialy. Loucime se, dnes uz naposledy. A vyrazime.
Po ceste se stavujeme v meste Port Augusta, spis shanime levny market. Aldi tu nemaji, zato market zvany Coles je podobny a levny. Nakupujeme, bloudime a putujeme na sever. Do mesta Hawker, kam jsme chteli dojet nakonec nedorazime, usidlujeme se u jedne sterkove cesty. Kolem nas je siroka plan, po celem obvodu ohranicena kopci. Nejvyssim bodem je tu nase auto a hlavy ptaku emu. Vyhled je nadherny, slunce zapada za oranzove kopce a barvi mraky do ruzova. Jdeme spat pod jasnou oblohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat