pondělí 1. prosince 2014

Kosciuszko national park

1.12.2014
Rano se probouzime v altanu. No probouzime...vic jsme onu noc probdeli nez prospali. Preci jen to byla prvni trosku "nelegalni" noc. Nicmene nejak jsme se zmatorili a vyrazili. Nasim dnesnim cilem je NP Kosciuzsko. Pred nami byla opravdu dlouuuha cesta, temer 400km. Tento den byl taky plny "poprve". Poprve jsme tankovali, prvne jsme jeli po " gravel road...atd. Ale pekne poporadku. Bohuzel auta na vzduch stale nevymysleli a tak po nekolika stovkach kilometru jsme museli tankovat. V Australii existuje sluzba prepaid. Znamena to, ze vy si zvolite za kolik chcete natankovat vrazite tam platebni kartu a pak teprve tankujete a v momente, kdy dosahnete zvolene ceny, prestane benzin tect. Dojeli jsme tedy na benzinu, zvolili ze chceme za 30$, Jira tam strcil kartu, vzal pistoli a...nic, nic neteklo. Vrazil ji tedy zpatky do stojanu, pak to zkusil znovu a...stale nic. Asi to nefunguje rekli jsme si. Najednou se ozval z rozhlasu hlas a az po par slovech jsme pochopili, ze ten hlas mluvi na nas. Pry tu pistoli mame vratit do stojanu. Hned na to k nam prisel chlapek co pracuje na pumpe. Dostali jsme prednasku jak to funguje, ze jsme udelali vse spravne az do chvile, kdy Jira vrazil pistoli do nadrze...tam byl ten problem. Ono se totiz musi chvili pockat nez se displej vynuluje a pak se muze zacit pistole mackat. Druha prednaska byla tedy o tom, jak je nekdy lepsi spechat pomalu. No co vam budem povidat, citili jsme se jak trubky. Priste budeme chytrejsi ;-). S plnou nadrzi se to supajdi o mnoho lepe a po krasne asfaltce jeste lepe. Po nekolika desitkach kilometru prisla prvni znacka "Gravel road". Nejprve to znamenalo jen trochu sterku, ale pak se krasna asfaltka zmenila v prasnou cestu, ktera se neustale vlnila a ostre stoupala a pak taky klesala. Po takove ceste si to nemuzete v pujcenem aute valit 100, takze se nase rychlost snizila temer o polovinu. Nastesti i takova cesta po nekolika desitkach kilometrech konci a vracime se na asfaltku. Cestou byla odbocka na vodopady Tianjara. Aby nebyla cesta jen presunova a protoze jsme jeste neobedvali, rozhodli jsme se k nim zajet. Vodopad nic moc, takovy dlouhy curek z vysoke skaly, ale to udoli stalo za to! Kolem dokola skaly, lesy a nic vic. Fakt nadherny vyhled, ktery jsme si chteli uzit jak to jen slo. Usadili jsme se tedy na jeden kamen a uzili si obed s bajecnym vyhledem. Po scenickem obede se jelo dal. Jo,a jeste chvi pred odjezdem Jirkovi upadlo maslo, asi neni treba rikat jak vypada kdyz o zep lacnete napul tekute maslo v papirovem obalu.
Cestou dal jsme se kochali uchvatnou krajinou, tvorenou predevsim nekonecnyma pastvinama, kde se pasly ovce, kravy, byci, ale i lamy a usate kozy :-) Aby nebyly pastviny tak fadni, tak krome nutnych stromu a pitek v nich byly i obrovske balvany. Ty nas natolik zaujali (u nas uz by to bylo oznacovano za bludne balvany, ci neco podobneho :-D), ze jsme se rozhodli udelat pauzu a projit se k jednem z nich. Bohuzel v Australii kazdy kousek pudy nekomu patri a ten "nekdo" si to sve nalezite oploti. Neva aspon jsme se protahli a muzeme pokracovat.
Po nekolika hodinach cesty nam opet vyhladlo a obed taky nebyl buh vi jak vydatny...zastavili jsme tedy v malem mestecku abychom se posilnili cim jinym nez kuretem (preci je nemame chladici box a to teplo v aute mu moc nesvedci, bylo ho tedy potreba snist co nejdrive). Rozbalili jsme si "svacinu" na stolecek a zacli se ladovat. Na blizkem strome sedeli kakaduove a ja jsem si sla vyfotit, kdyz najednou slysim Jirku jak na neco nadava. Prisla jsem k nemu a dozvedela jsem, ze nadava mouse. "Normalne nam tam potvora sedla na kure, vyprdla na nej neco a uletla!" To mne fakt rozesmalo :-D  Nejak jsem si to neumela predstavit. A opravdu na kousku masa byli nejaci mali cervici. Tento kus masa jsme tedy vyhodili, zkontrolovali zbytek a bylo.
Do narodniho parku jsme dorazili neco po pate...dalsi pravidlo v Australii vsude na informacich oteviraji v 9:00 a zaviraji v 17:00. Dorazili jsme tedy pozde. Kempovat v NP je dovoleno pouze na oficialnich kempech, za coz se vetsinou musi platit. Rozhodli jsme tedy vyjet z parku a najit nejake misto na spani. Utociste jsme nasli v zatacce, kde bylo idealni misto i na postaveni stanu. Jirka ohral k veceri kure (huraa :-)), vycistili jsme si zoubky a slo se spat, neb rano byl budik na sestou.
2.12.2014
Je brzke rano, nebe spise oblacne a nas stan mokry zevnitr i zvenci. V noci vydatne prselo. Protoze jsme chteli opustit misto driv nez zacnou jezdit auta a nekdo si nas vsimne, sbalili jsme stan mokry a jeste v pyzamkach vyrazili do mesta Thredbo k icku (=informacni centrum). Jak asi spravne tusite centrum bylo jeste zavrene. Usalasili jsme se tedy na parkovisti, vybalili snidani a protoze zacinal foukat vitr s svitit slunicko rozbalili jsme i stan. Postavili jsme ho hned vedle auta, zatezkali kamenama a nechali susit. Netrvalo ndlouho a byl u nas ranger (=straz NP) a docela pobavene se zeptal: " Myslite si, ze tohle misto je vhodne ke kempovani?" Rikam mu, ze tu nekempujem. "Tak co ten stan?" To uz mi to doslo a vysvetlila jsem mu, ze tu jen cekame az otevrou icko a mezitim susime stan. Tak se jen usmal, pronesl, ze noc byla fakt destiva a pak jsme se bavili o tom odkud jsme, jake ma byt pocasi apod. Podle jeho doporuceni jsme se namazali opalovakem sbalili bundy do batohu, taky nejaky obed (chlebik, mrkev a blocek syra) a vyrazili na informace.
Zde nas privitala znudena slecna, ale co je dobre dala nam k dispozici mapu s variantama ruzne narocnych treku. Vybrali jsme si samozřejmě ten nejnarocnejsi, kde bylo varovani nevhodne pro deti a osoby majici problemy s koleny. Ani jedno nejsme, tak proc to nejit. I s vystupem na hlavni vrchol to melo mit kolem 25km. Ok mame na to cely den, vybaveny jidlem i pitim i oblecenim jsme...proc ne. (Nutno podtknout, ze pod vrchol se dalo vyjet lanovkou, ktera by nas dohromady vysla na 60$).
Vystup jsme zahajili na zacatku lanovky a dale sli po znacene trase. Z pocatku se slo dobre, kochali jsme se krajinou, papouskama co sem tam preletly a bylo nam ok. Po par kilometrech jsme pochopili, proc neni vhodne pro osoby trpici na kolena...skoro celou cestu se slo po schodech. Ale kdyby normalnich...schody byly vysoky obcas i pul metru (coz ma Martinka nad kolena). Cesta byla sama o sobe dost narocna, ale ty schody tomu dodavaly. Cim jsme byli vis, tim vic foukal vitr a my se postupne z kratkych rukavu prioblekali. Vysplhali jsme se ke stanici lanovky, sedli do travy a dali prvni cast obeda a domluvili se, ze oba chceme dojit az n vrchol (dalsich 7km). Posilneni obedem a plni odhodlani jsme vyrazili. (Zde je potreba trochu popisu...hned za stanici lanovky byla vysoka stena, ktera tvorila zavetri...i tak to pred ni fucelo jak blazen). Sotva jsme obesli zminenou stenu, hned jsme se vratili pred ni, oblekli vse co jsme meli a vyrazili na druhy pokus. Pred nami se rozprostiraly plane, kteryma vedla cesticka, tvorena z rostu. Vitr nam cestu rozhodne nehodlal ulehcit a jakoby rikal...nene dal nepujdete! Silne foukal proti nam a cas od casu se do toho tak oprel, ze jsme meli problem udelat dalsi krok. Tohle nas cekalo celych 7km. Ale stalo to cele za to, krajina tam byla tak nadherna, ze se snad ani neda popsat. Nejlepe budou mluvit prilozene fotky. Videli jsme pustou krajinu, kde nebylo nic nez kameni a hola puda i nadherne pruzracne horske jezero. Tesne pod vrcholem jsem si pridala jak v Panovi prstenu, kdyz je scena, jak putuji krajinou. Nekonecna udoli ve kterych sem tam tece nejaka voda, sem tam je zasazeny velky kamen a kdyz se clovek otocil na druhou stranu videl snehove plane. Fakt nadhera. Pohaneni touhou dobyt vrchol a videt tu nadheru z vrcholu jsme se splhali vys a vys az jsme konecne stanuli ve vysce 2228m.n.m. Ficelo to jak o zavod, mraky se hnaly pres nas a my stastni, ze se to povedlo jsme se nemohli nabazit pohledu do krajiny. Avsak cekala nas jeste cesta nazpet a cas letel jak splaseny....museli jsme se tedy navratit. Vitr nas prozmenu cas od casu popohanel do zad, coz bylo dost prijemne. Od lanovky jsme to vzali nejkratsi moznou cestou zpet. Jooo uplne bych zapomnela...ten den jsem nasla po ceste 4x 2$.
Vzhledem k tomu, ze jsme poctive zaplatili vstupne do parku (16$), coz zahrnovalo i kempovani v parku, mohli jsme si vecer postavit stan brehu reky a kochat se u vecere pohledem na hory a na pasouciseho klokana s mladym na druhe strane reky.

Žádné komentáře:

Okomentovat